מאז הרפורמה במיסוי הרכב ב-2009 וכניסת המיסוי הירוק, יותר ויותר נהגים גילו את היתרונות הגלומים בתהליך יבוא רכב חשמלי.
עם כניסת דגמי הפלאגין היבריד החדשים בראשית שנת 2016, יבוא רכב חשמלי הפך חיזיון נפוץ יותר ויותר.
מעשה, לפי נתוני משרד התחבורה יבוא רכב חשמלי היה הפלח הפופולרי ביותר בתחום היבוא האישי בשנת 2016. היצרנים גם שמו לב לעניין וגם תחילת 2017מצביעה על המשך המגמה של התחזקות יבוא אישי רכב חשמלי.
יבוא רכב חשמלי מאירופה
נתחיל מהסוף: עם התגברות תופעת יבוא רכב חשמלי החליטו גם היבואנים בארץ לייבא חלק ניכר מדגמי היוקרה באמצעות יבוא סדיר. רוב היבואנים הסדירים מייבאים דגמים של יצרנים אירופאים כמו יבוא אישי של רכב מגרמניה ולכן יבוא אישי רכב חשמלי מאירופה הפך קל ופשוט יותר.
עם זאת, יבוא רכב חשמלי באמצעות נתיב יבוא אישי (כמובן, באמצעות מתווך יבוא אישי מורשה) משתלם יותר ממגוון סיבות: האפשרות לקבל רכב במחיר זול יותר, עם יותר תוספות ובמקרים רבים זמן אספקה של יבוא רכב חשמלי הוא קצר יותר באמצעות יבוא אישי.
האם כדאי לי לבדוק אפשרות של יבוא רכב חשמלי?
המיסוי על רכבים בתהליך יבוא רכב חשמלי נע בין 40% ל-63%, והדבר תלוי במדינת היצור של הרכב, מדינת היצוא של הרכב, וכמובן – רמת הזיהום שלו. מי ששוקל לעשות יבוא רכב חשמלי (או כל רכב אחר לצורך העניין) מוטב כי תחילה יבין מה התקציב העומד לרשותו. בדרך כלל, עלות יבוא רכב חשמלי נעה בין 240,000 ₪ (לדוגמה, ב.מ.וו 330) ועד 650,000 ₪ (מרצדס S חדשה). בתווך נמצא מספר דגמים מוצלחים מאד שגם לגביהם שווה לשקול תהליך יבוא רכב חשמלי.
מה ההגבלות על יבוא רכב חשמלי?
למעשה ההגבלות הנוגעות לעניין יבוא רכב חשמלי זהות למדי להגבלות החלות על כל רכב יבוא אישי אחר. לדוגמה, ניתן לייבא ביבוא אישי רכב שחלפו לא יותר מ-24 חודשים מתאריך יצורו. כמו, כן רכב המיובא בתהליך של יבוא רכב חשמלי חייב להגיע במפרט התואם למסמכי רישיון היבוא – מתווך יבוא אישי מורשה יכול לעזור רבות בעניין זה ולמנוע תקלות.
בין ההגבלות הייחודיות של רכב היברידי ביבוא אישי, ניתן למנות את הדרישה כי רמת הזיהום של הרכב תהיה מינימלית (ציון ירוק של למטה מ-129) על מנת ליהנות ממיסוי נמוך. כמו כן, לא יורשה יבוא רכב חשמלי בלבד (כלומר, ללא מנוע בנזין אלא רק חשמל) אלא אם כן הדגם הספציפי מיובא על-ידי יבואן סדיר.
אילו רכבים ניתן לייבא לארץ?
משרד התחבורה קבע לאחרונה, כי במהלך השנתיים הקרובות יהיה תקף יבוא רכב חשמלי על רכבים חשמליים, שאינם מיוצרים בייצור סדרתי, ונחשבים לרכבי יוקרה אקסקלוסיביים, ופתח את הדלת ליבוא אישי רכב חשמלי בדרכים לא קונבנציאליות, בין היתר גם במטרה להגדיל את היצע דגמי הרכבים החשמליים, ולא של החברות הגדולות בהכרח.
התנאים בהם צריכים לעמוד הרכבים הם:
- על הרכבים המיובאים לעמוד בדרישות התעבורה
- הרכבים המיובאים צריכים להיות בעלי מערכת בקרת יציבות
- לרכבים המיובאים צריכה להיות מערכת הנעה חשמלית, שעומדת בתקנים הבינלאומיים או בתקנים של יצרן הרכב
- לרכבים צריך להתלוות אישור מעבדה, שמוסמכת על ידי האיחוד האירופי להנעה חשמלית
- לרכב יתלווה אישור נוסף מטעם מעבדה מוסמכת, שמעיד על ההתאמה בין הממיר המחבר בין הרכב למקור החשמל וסוג המצבר ולרשת החשמל הביתית, או רשת חשמל אחרת, בישראל
- כמות הרכבים המיובאים תוגבל ל- 200 בשנה בלבד
- על הרכבים להיות מותאמים לתקינה המבוססת על זו האירופית, יחד עם זאת, הם אינם חייבים לעמוד בה במלואה
אילו דגמים נצפה להכניס לשוק המקומי כעת?
טזארי, האיטלקית הקטנה שניסו לשווק בעבר נכנסה בחזרה לתמונה, יחד עם כמה דגמים תוצרת סין שאינם בעלי תקינה אירופית, כמו ג'יפון MG RX5, רכב הפנאי שמתאפיין בטווח רשמי של 425 ק"מ וסוללת 48 קילוואט לשעה, ועלויותיו נחשבות נמוכות יחסית, מאחר ומחירו המשוער עומד על 180 אלף ש"ח בלבד.
מי יכול לעזור לי לבצע יבוא רכב חשמלי?
תקנות משרד התחבורה קובעות כי תיווך ברכישת רכב ביבוא אישי – גם, כמובן, יבוא אישי רכב חשמלי - ייעשה אך ורק על ידי מתווך יבוא אישי מורשה. לכן, אם אנו שוקלים להיכנס לתהליך של יבוא רכב חשמלי חשוב שנבחר מתווך אמין, בעל המלצות מלקוחות שונים וכמובן מקצועי. קבוצת 2048 מחזיקה ברישיון מתווך יבוא אישי ותשמח לעזור לכם, כבר משיחת הטלפון הראשונה, בהליך של יבוא רכב חשמלי או יבוא אישי בכלל.